Frequently Asked Questions

Wil je meer weten over het vormgeven en opmaken van boeken? Blader door de antwoorden op deze veelgestelde vragen of:

neem contact met ons op

Vormgeving

Wat doet een vormgever voor het bedenken van een cover?

Na een intakegesprek over je boek en je motivatie gaan onze vormgevers overleggen over alle creatieve mogelijkheden. Ze verzamelen beeldmateriaal en ontwerpen schetsen die de basis vormen voor het ontwerp van de cover. Als er enkele concrete ideeën zijn, werken ze die uit tot concepten die met jou worden gedeeld. Vervolgens gaan we overleggen: zit er een concept tussen dat we kunnen uitwerken, of gaan we terug naar de tekentafel? De gekozen versie wordt indien nodig in kleine stappen aangepast tot je helemaal tevreden bent.

Wat houdt het opmaken van het binnenwerk in?

Bij de vormgeving van het binnenwerk kiezen we een eigentijds en goed leesbaar font en zorgen we voor aantrekkelijke hoofdstukopeningen en tussenkoppen. Heb je een geïllustreerd boek geschreven? Dan zorgen we voor een ontwerp waarin tekst en beeld optimaal tot hun recht komen. Bij het opmaken van het boek controleren we allerlei kleine maar belangrijke zaken: zijn alle afbrekingen correct, staan er geen halve zinnen bovenaan een pagina, klopt de koppenstructuur, is het colofon volledig?

Ben ik betrokken bij de vormgeving?

Jij bent gedurende het hele proces betrokken bij alles wat we doen. We sturen je bij alle belangrijke stappen in het proces een pdf met de stand van zaken. We stellen het erg op prijs als je meedenkt en waar mogelijk en nodig helpt bij het nemen van beslissingen. Jouw betrokkenheid zorgt ervoor dat we een beter boek kunnen maken.

Hoeveel tijd en geld kost het vormgeven van een boek?

Het vormgeven van een cover duurt enkele dagen tot enkele weken. Als het nodig is, kunnen we tijd vrijmaken om snel te werken. De tijd die het kost om een boek vorm te geven en op te maken, is sterk afhankelijk van de omvang van het boek en de complexiteit van de vormgeving; een beknopte roman kost minder tijd dan een omvangrijk geïllustreerd boek. Voor een indruk van de kosten kun je contact opnemen: we hebben heldere en aantrekkelijke pakketten opgesteld.

Techniek

Wat moet ik aanleveren als auteur?

Voor het aanleveren van het materiaal voor je boek hebben we handige aanleverspecificaties opgesteld. Hierin lees je meer over het aanleveren van de tekst en de afbeeldingen die we nodig hebben voor de opmaak van de cover en het binnenwerk van je boek.

Kan ik het boek laten drukken met de bestanden die jullie aanleveren?

Voordat we een cover of een binnenwerk vormgeven en opmaken bespreken we met je waarvoor u de bestanden wilt gebruiken. Wordt het boek gedrukt bij een drukkerij, via printing on demand aangeboden bij een online selfpublishingplatform? We zoeken uit aan welke specificaties ons materiaal moet voldoen en zorgen dat je de bestanden die je van ons ontvangt zorgeloos kunt gebruiken.

Kunnen jullie een register in een boek verwerken?

We kunnen een index of register opnemen in uw boek. Dit vergt zowel van jou als van ons een extra inspanning en vereist dat alle benodigde stappen zorgvuldig worden genomen. Neem contact met ons op als je vragen hebt over een register.

Kunnen jullie illustraties bewerken?

Als je tabellen, diagrammen, illustraties of (ideeën voor) infographics aanlevert, kunnen wij ze professioneel vormgeven. De afbeeldingen kunnen in je boek worden gebruikt maar ook voor presentaties of op uw website.  

Overige diensten

Ik zoek nog een corrector en een cartoonist, kennen jullie iemand?

Als wij je niet kunnen helpen, brengen we je in contact met de specialisten die dat wel kunnen. Dankzij onze jarenlange ervaring in de boekenwereld hebben we een uitgebreid netwerk van specialisten. We kennen correctoren, redacteuren, vertalers, uitgevers, illustratoren, fotografen die je graag helpen. 

Kunnen jullie zorgen voor opslag en verspreiding?

Wij hebben een aansluiting bij het Centraal Boekhuis en kunnen zorgen voor de opslag en distributie van je boek. Heb je bijzondere wensen, bijvoorbeeld voor het verspreiden van boeken aan grote aantallen lezers? Dan kunnen we je in contact brengen met fulfilmentbureaus en andere specialisten.

Kunnen jullie ook helpen bij het uitgeven van mijn boek?

Ons bureau maakt onderdeel uit van een uitgeverij met meerdere fondsen. We horen graag wat je wensen zijn en kunnen nagaan of het boek past in een van de fondsen. We kunnen je ook helpen bij de keuze voor een andere (zelfpublishing)uitgeverij. Neem contact met ons op als je meer wilt weten over het uitgeven van je boek.

Handige tips ontvangen over het schrijven en vormgeven van je boek?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* indicates required
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2024 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.