Wees lief voor elk hoerenjong

Wees lief voor elk hoerenjong

Geschreven door Debbie

 

Pardonnez-moi! Nee, ik scheld niemand uit, dat zou ik niet durven. Hoerenjong is een alledaagse term in het boekenvak. Ik ben als vormgever dagelijks bezig met het maken van boeken, dus ik struikel met grote regelmaat over een hoerenjong. Als lezer heb je er nooit mee te maken, want het is mijn taak als vormgever om een hoerenjong tijdens de opmaak te verwijderen.

 

Een hoerenjong is een woord of een regel die in z'n uppie bovenaan een pagina belandt, terwijl de rest van de alinea nog op de vorige pagina staat. Of een hoerenjong staat juist eenzaam onderaan de pagina, terwijl de rest van de alinea doorloopt op de volgende pagina. 

 

Zo'n eenzaam groepje woorden is niet mooi en doet afbreuk aan de leesbaarheid van het boek, dus daarom verwijderen wij vormgevers zo'n hoerenjong. Dit doen we door tijdens de opmaak ergens op de pagina een regel ‘winst’ te behalen, met name door de spatiëring (de witruimte tussen de woorden en letters) aan te passen. Het is vaak even puzzelen, maar uiteindelijk lukt het altijd. 

 

Mocht je het woord hoerenjong trouwens niet graag in de mond nemen, dan mag je ook weduwen (bovenaan een pagina) of wezen (onderaan een pagina) zeggen.

 

Heb je een boek geschreven? Wil je de cover van je boek laten vormgeven en het binnenwerk laten opmaken? Dan ben je bij Focus Boekontwerp aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2023 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.