We maken er een POD’tje van

We maken er een POD’tje van

Geschreven door Debbie

 

Bij het magische moment dat het boek, waar je maanden op hebt zitten zwoegen, naar de drukker gaat, heb je vast wel een beeld. Een grote hal vol met enorme machines, potten verf en pallets met allerlei verschillende soorten papier zo ver het oog reikt. Drukwerk uitzetten bij een drukkerij is alleen wel een flinke investering. Stel, je laat 2000 exemplaren van je boek drukken, dan kost dat een flinke duit. Niet iedereen heeft zo’n dikke portemonnee. Wil je tóch een boek uitgeven? Dan is er sinds enige tijd een mooie oplossing: Print on demand (POD).

 

POD houdt in dat als Rinus Readalot (of Linda Leesgraag) je boek bestelt op Bol.com, deze direct geproduceerd wordt en de volgende dag op zijn (of haar) deurmat valt. Net als een boek dat op voorraad ligt. Zelfs als het maar één exemplaar is. Geweldig toch? 

 

De kostprijs per boek is op deze manier wel hoger dan bij een grote gedrukte oplage, maar voordelen van POD zijn dat er geen kapitaal ‘vastzit’ in een voorraad boeken en je niet het risico loopt met een schrikbarende restpartij te blijven zitten. Zo bespaar je onnodige kosten. 

 

Als je om een of andere reden toch voorraad aan wilt leggen, omdat je bijvoorbeeld door media-aandacht een stijging van de verkopen verwacht, kun je een short print run uit laten voeren. Dit betekent dat er tegen een aantrekkelijkere prijs een zelfgekozen oplage geprint wordt en in de voorraad van Centraal Boekhuis (CB) opgenomen wordt. Om het allemaal nog handiger te maken kun je zelfs kiezen voor automatische herbevoorrading: als de voorraad zakt onder een vooraf door jou bepaald niveau, worden er automatisch een (door jou vooraf bepaald) aantal bij geprint. 

 

CB en Printforce produceren jaarlijks ongeveer 4,6 miljoen exemplaren voor binnenlandse en buitenlandse uitgevers, waaronder onze grote zus: Uitgeverij Haystack.

 

Heb je een boek geschreven? Wil je de cover van je boek laten vormgeven en het binnenwerk laten opmaken? Dan ben je bij Focus Boekontwerp aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2023 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.