Waarom blijft het ene boek op mijn netvlies staan en het andere niet?

Waarom blijft het ene boek op mijn netvlies staan en het andere niet?

Geschreven door Isabel

 

Een van de taken op mijn werk is het op orde houden van de boekenkasten. Een simpel karweitje zou je zeggen. Maar vergis je niet. 

 

Als ik met een grijze uitdraai van de boektitels voor de kast sta, komt er bij sommige titels, net als bij Jomanda, een beeld door. Bij de titel Ik laat me niet gek maken, zie ik meteen roze letters op een geel omslag voor me. Makkelijk, ik heb het boek zo te pakken. 
Maar er staan wel meer gele boeken met roze letters in onze boekenkast. En die ‘zie’ ik niet altijd meteen voor me als ik alleen de boektitel lees. Sterker nog, soms zoek ik wel een kwartier om dan uit te roepen: ‘Oh, dàt boek.’ Ik kende het wel, maar het stond niet op mijn netvlies. 

 

Boeken zijn net mensen


Sommige gezichten van mensen vergeet je je hele leven niet. Andere daarentegen onthoud je niet of veel minder lang. Dat heeft natuurlijk met persoonlijk voorkeuren te maken, met al of niet opvallende kenmerken, met uitstraling. 

Zo is het met boekomslagen ook. Bij het ene gele boek knallen de roze letters van de kaft. Bij het andere vallen ze eraf. Dat kan aan het ontwerp liggen, maar ik denk dat er meer speelt.


De titel bijvoorbeeld. Maakt die nieuwsgierig, zegt die iets over de inhoud of is die zeer poëtisch? Allemaal redenen waarom jij je die titel later nog herinnert.

Maar een titel kan ook zo saai en nietszeggend klinken, dat er geen roze letters tegen opgewassen zijn. Het boek blijft je dan niet bij.  

 

De auteur doet ook iets. Tenminste, als die zichtbaar is. Bij Ik laat me niet gek maken, zag ik een aansprekend filmpje van Rick van Asperen op YouTube. Dat koppelde ik aan de knallende omslag en de opvallende titel. Het werd een compleet plaatje. Ik denk dat het boek voor eeuwig op mijn netvlies blijft staan. 

 

Heb je een boek geschreven? Wil je de cover van je boek laten vormgeven en het binnenwerk laten opmaken? Dan ben je bij Focus Boekontwerp aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2023 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.