Papier hier

Papier hier

Geschreven door Geerhard

Veel tekstboeken zoals romans worden gedrukt op romandrukpapier, wat meestal gewoon romandruk wordt genoemd. Het is zo populair omdat het heel luchtig kan worden geproduceerd, waardoor een boek met een beperkt aantal pagina’s toch lekker dik is. De dikte van romandruk wordt uitgedrukt in de zogenaamde 'opdikking' ervan, bijvoorbeeld 2.0. Romandruk is altijd een matte papiersoort, waardoor het niet spiegelt. 

De tweede papiersoort die heel populair is voor tekstboeken is hvo, wat staat voor houtvrij offset papier. Net als romandruk is het mat en ruw, maar het is wel iets minder dik. Afbeeldingen komen iets beter tot hun recht op hvo dan op romandruk. 

De derde populaire papiersoort is mc, wat machine coated betekent. Het is wit en wordt soms afgewerkt met een matte, maar meestal met een glanzende coating. Dit heeft een belangrijk voordeel: illustraties kunnen heel scherp worden afgebeeld op dit papier omdat de inkt dankzij de coating niet wordt opgezogen door het papier. 

Een vierde en laatste belangrijke papiersoort is sulfaatkarton, waarvan de omslag van paperbacks wordt gemaakt. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten papier met verschillende kwaliteiten en van verschillende producenten, maar met deze vier papiersoorten lukt het vast om een keuze te maken. Wil je het verschil zien en voelen? Stuur ons een bericht, dan sturen we je een paar modellen op.

fotografie: Unsplash

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2023 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.