Less is toch echt more

Less is toch echt more

Geschreven door Debbie

 

Als auteurs bij ons aankloppen om het binnenwerk van hun boek te laten opmaken, sturen ze ons vol trots hun manuscript. Vaak vol toeters en bellen.

 

We snappen dat een auteur zijn of haar Word-document een beetje op wil leuken, maar in dit geval is less echt more. Wij vormgevers hebben het document namelijk liever als de kop van Frits Wester - zo kaal als een knikker.

 

Zonder het te weten plaats je gemakkelijk allerlei vreemde symbolen en onzichtbare tekens in een Word-document die er vervolgens later weer uit geramd moeten worden. Auteurs zijn vaak ook druk in de weer geweest met de automatische nummeringsfunctie van koppen en tussenkoppen, wat in een later stadium enorm in de weg kan zitten. En het liefst pakken ze ook flink uit met verschillende lettertypen; hoe bonter, hoe beter. Om nog maar niet te spreken van de ontelbare onnodige spaties en tabs die het document rijk is.

 

Nee. Wij hebben het liefst dat je alleen de koppen Arial, vet, 24 punten maakt, de tussenkopjes Arial, 12 punten en vet of vetcursief. En de lopende tekst - beter bekend als broodtekst - laat je gewoon lekker in het standaard lettertype. Ook onze redacteur Susan zal je dit in dank afnemen als zij je manuscript in een Haystack-template gaat gieten. Hoe minder toeters en bellen, hoe makkelijker zij de alinea’s kan coderen. 

 

Vervolgens importeer ik (of Jessica) dit gecodeerde Word-bestand in InDesign. In dit vormgevingsprogramma geven wij iedere alineastijl een bepaalde vormgeving mee, die in één klap in het hele document doorgevoerd wordt. Zo kun je - bij wijze van spreken - met één druk op de knop elke specificatie aanpassen, of dit nu de tekenkleur of het lettertype betreft. 

 

Dus als jij ons binnenkort een manuscript gaat sturen, denk: less is more

 

Heb je een boek geschreven? Wil je de cover van je boek laten vormgeven en het binnenwerk laten opmaken? Dan ben je bij Focus Boekontwerp aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

 

Ps. Bij het schrijven van deze blog zijn geen auteurs geschaad.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2023 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.