Jij hebt een streepje voor

Jij hebt een streepje voor

Geschreven door Debbie

 

Op zo’n beetje elk product dat je in een winkel kunt kopen vind je er een: een EAN-code, beter bekend als de streepjescode. Deze cijfercombinatie is uniek voor dat artikel. Ook op de achterkant van een boek prijkt standaard een cijfercode en een aantal dikke en dunne verticale streepjes. Bij boeken spreken we over ISBN (International Standard Book Number). Maar wat is het precies en hoe is zo’n ISBN opgebouwd?

 

Het ISBN bestaat uit dertien cijfers, opgebouwd uit vijf opeenvolgende groepen. De eerste 3 cijfers van een ISBN zijn altijd 978 of 979, dat heet een prefix, dit is uniek voor boeken. De volgende 2 cijfers (90 of 94) geven aan dat de publicatie uit Nederland komt. Na deze eerste vijf cijfers volgt de uitgeversaanduiding. Deze kan tussen de 2 en 6 cijfers beslaan, hoe groter de uitgeverij, hoe korter de code, zodat er meer ruimte overblijft voor de titelaanduiding. De cijfercode die naar de titel van het boek verwijst, kan maximaal 5 cijfers beslaan, dus in potentie kan een uitgeverij met een tweecijferige code 99.999 titels uitbrengen.

 

Dan zitten we in totaal op twaalf cijfers. Nog één te gaan: dat is het controlegetal. Dit wordt toegevoegd ter voorkoming of correctie van fouten in het ISBN. 

 

Als je bijvoorbeeld het ISBN 9789461263360 intikt bij Bol.com, krijg je het boek Zo schrijf je een goed managementboek van Geerhard Bolte te zien. Als je dit boek in je digitale winkelmandje gooit (en betaalt uiteraard) wordt de barcode in een magazijn gescand om de order te picken en te verzenden. Als de medewerker de streepjescode niet kan scannen, heb je een probleem. Dan moeten er stickers worden gemaakt en over de bestaande streepjescode worden geplakt. Zoals je wel kan raden brengt dit onnodig extra kosten met zich mee, vandaar dat ik als vormgever altijd kies voor een wit vlak achter de zwarte streepjes (ook al is de rest van de omslag pimpelpaars met een goud randje) dat levert het optimale contrast op. 

 

Prijkt er binnenkort ook een unieke cijferreeks achter op een boek met jouw naam erop?

 

Heb je een boek geschreven? Wil je de cover van je boek laten vormgeven en het binnenwerk laten opmaken? Dan ben je bij Focus Boekontwerp aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2024 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.