Handige sneltoetsen op de Mac

Handige sneltoetsen op de Mac

Geschreven door Debbie

 

Sneltoetsen maken je leven een stuk aangenamer en verhogen je workflow. Je gebruikt zelf vast al wel sneltoetsen om te knippen (cmd+x), kopiëren (cmd+c) en te plakken (cmd+v). Maar veel verder dan dat komen de meesten niet, terwijl er nog wel enkele superhandige toetscombinaties zijn die je vanaf vandaag nooit meer zult vergeten.

 

cmd+z

Vorige commando ongedaan maken 

shft+cmd+z

Commando dat ongedaan gemaakt is opnieuw uitvoeren

cmd+a

Alles selecteren

cmd+f

Binnen een document zoeken of een zoekvenster openen

cmd+p

Huidig document afdrukken

cmd+t

Nieuw tabblad openen

cmd+q

App afsluiten

cmd+tab

Schakelen tussen de geopende apps

cmd+komma

Voorkeuren voor het programma bekijken en/of aanpassen

Spatiebalk

Een snelle weergave van het geselecteerde document in het Finder-scherm

 

 

Wanneer je een tekst aan het typen bent, bijvoorbeeld in een Worddocument of een mail, kunnen de volgende sneltoetsen je leven verrijken:

 

cmd+b

Geselecteerde tekst wordt vetgedrukt

cmd+i

Geselecteerde tekst wordt cursief

cmd+u

Geselecteerde tekst wordt onderstreept

cmd+k

Voeg een hyperlink toe aan de geselecteerde tekst

 

 

Om een accentteken toe te voegen - bijvoorbeeld als je een e met een accent naar rechts wilt gebruiken - kun je natuurlijk de e-toets langer vasthouden totdat het pop-up menu met de accenten verschijnt en met de muis of de numerieke toetsen het gewenste accent selecteren. Je kunt ook de zogenaamde ‘dode toetsen’ oproepen door OPTION/ALT te gebruiken. (Op sommige toetsenborden staat OPTION en op sommige ALT, maar het betreft dezelfde toets) Je geeft eerst het commando voor het accent en toetst daarna de betreffende letter in (Voorbeeld: je geeft het commando ALT+i en daarna de o-toets en krijg je een ô). Hier de toetscombinaties van de verschillende accenten:

 

ALT+i

^

ALT+u

¨

ALT+e

´

ALT+`

`

ALT+n

~

 

 

Er zijn nog véél meer toetscombinaties. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een sneltoets voor. Bovengenoemde zijn mijns inziens de meest gangbare. Ik gebruik de meeste in elk geval vrijwel dagelijks!

 

Ga er zelf eens mee aan de slag, maak het je eigen! Hoe vaker je sneltoetsen gebruikt, hoe beter je ze onthoudt. Open eens een leeg Worddocument en probeer iedere toets in combinatie met de ALT-toets, dan kom je er vanzelf achter welke sneltoetsen voor jou handig zijn. Hier volgen nog enkele handige tekens, om het af te leren ;)

 

ALT+2

ALT+g

©

ALT+c

ç

ALT+s

ß

ALT+’

æ

 

 

Heb je een boek geschreven? Wil je de cover van je boek laten vormgeven en het binnenwerk laten opmaken? Dan ben je bij Focus Boekontwerp aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2023 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.