Geef me wat ruimte

Geef me wat ruimte

Geschreven door Debbie

 

Als het goed is, is dit een dingetje dat jou als lezer nog nooit echt is opgevallen. Als het opvalt, is het namelijk foute boel: de spatiëring in een boek. 

 

Je herkent in het woord spatiëring het woord spatie, dus je kunt je vast voorstellen dat het iets te maken heeft met de ruimte tussen letters. 

 

In de krant wil je het nog wel eens tegenkomen: een kort tekstje in een smalle kolom, waarin het lijkt of er tussen sommige woorden wel 10 of 20 spaties zitten. Dat wil je in een boek te allen tijde voorkomen, want dat komt de leesbaarheid van de tekst niet ten goede. 

 

Waarom gebruik je als vormgever spatiëring? Nou, om bijvoorbeeld een hoerenjong te voorkomen, moet je soms zorgen dat een alinea een regel korter of juist een regel langer wordt. Dat kun je regelen door met de spatiëring te spelen. Doorgaans stellen wij onze reeksspatiëring in op 20, maar door dit op 5, 10 of 15 óf juist op 25 of 30 te zetten, kun je nét een regel winnen. Dit is het ‘spel’ dat ik de hele dag speel als ik een binnenwerk aan het maken ben. 

 

Maar, de enige spelregel is: het mag de lezer niet opvallen! Als je de reeksspatiëring op 50 zet, gaat de lezer geheid struikelen over deze alinea, dat is geen gezicht! Ook een reeksspatiëring van -30 is echt heel vervelend lezen, want dan zitten alle letters net zo dicht op elkaar geplakt als een polonaise in een overvolle kroeg.

 

Het is dus de kunst om de letters nét genoeg ruimte te geven, maar niet te veel.

 

Heb je een boek geschreven? Wil je de cover van je boek laten vormgeven en het binnenwerk laten opmaken? Dan ben je bij Focus Boekontwerp aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

 

Meer lezen? Check onze blogs op focusboekontwerp.nl/blog

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2023 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.