Een boek beoordeel je toch juist op z’n kaft?

Een boek beoordeel je toch juist op z’n kaft?

Geschreven door Jessica

 

Dat doe ik tenminste wanneer ik in de boekenwinkel ben. En ik ben vast niet de enige. De kaft zegt veel over een boek. Zoals het genre van een boek en het onderwerp. Zo zie je dat veel genres hun eigen stijl hebben. Een buitenaards landschap op de cover laat zien dat het om science fiction boek gaat, bij een foto van een huis in Italiaanse stijl denk je meteen aan een roman. Thrillers hebben vaak een duistere foto op de omslag van bijvoorbeeld een eenzaam persoon in een verlaten omgeving. Het is verstandig om bij de vormgeving van je boekomslag rekening te houden met deze stijlen. Zo voldoe je aan de verwachtingen van je publiek en staat iemand die graag een kookboek wil kopen, niet ineens met een literaire thriller in z’n handen. 

 

In opdracht van Uitgeverij Haystack heb ik een aantal boekomslagen ontworpen voor managementboeken. Weer een totaal ander genre, omdat het onderwerp van het boek vaak heel abstract is. Onderwerpen zoals samenwerking, leiderschap en organisatie roepen niet meteen een beeld bij je op. Vaak zie je hier op het omslag iets wat symbool staat voor het onderwerp. Zoals bijvoorbeeld een paraplu wanneer het over bescherming gaat. Of een berg wanneer het over groei gaat. Als vormgever is het een uitdaging om een origineel beeld te maken en niet terug te vallen op clichés. 

 

Qua kleur kun je natuurlijk alle kanten op. Wat je bij managementboeken veel ziet is een omslag in een duidelijke kleur. Vooral blauw zie je vaak, omdat dit zakelijke, betrouwbare en autoritaire sfeer neerzet. Maar ook geel (optimisme), rood (kracht en geluk) en groen (groei en gezondheid) passen goed. Het is maar net welk verhaal je wilt vertellen en wat bij je past als auteur. De kleur kan een leidraad zijn om een bepaalde sfeer te creëren, maar dit hoeft zeker niet! 

 

Het is verstandig om het ontwerp van je boekomslag simpel te houden. Er wordt vaak maar twee seconden naar een boek gekeken voordat er verder wordt gescrold. Zorg dus dat je boekomslag opvalt! Zeker wanneer het op een beeldscherm wordt getoond, zoals in een online boekenwinkel of op social media. Besteed tijd en aandacht aan het ontwerp, zodat de lezer wordt geprikkeld om jouw boek nog eens wat beter te bekijken.

 

Heb je een boek geschreven? Wil je de cover van je boek laten vormgeven en het binnenwerk laten opmaken? Dan ben je bij Focus Boekontwerp aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2023 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.