Heb jij een rechte rug of een ronde rug?

Heb jij een rechte rug of een ronde rug?

Geschreven door Geerhard

Een aantrekkelijke rug kan helpen bij de verkoop van je boek. Ga maar na: in boekwinkels is je boek meestal alleen herkenbaar aan de rug in de boekenkast. Als de kleuren onopvallend zijn en de tekst onleesbaar, dan sta je direct met 3-0 achter. 

Wat staat er op een rug? Meestal niet veel: de titel van het boek, de naam van de auteur en het logo van de uitgeverij. De kleur en de vormgeving van de cover is meestal afgeleid van de vormgeving van de cover. Daar is allemaal niets mis mee, maar toch valt er meer te kiezen dan je denkt. 

Soms is het beter om de vormgeving van de cover niet door te laten lopen op de rug, bijvoorbeeld als dit ertoe leidt dat de titel onleesbaar wordt. Op de cover is die titel misschien met chocoladeletters afgebeeld, maar op de rug is daarvoor geen plek. Een kleine letter tegen een druk bloemetjesbehang is onleesbaar. In zo’n geval kiezen we voor de rug bijvoorbeeld voor een egale achtergrondkleur die past bij de cover. 

Als je boek in een hardcoverversie wordt gebonden, kun je kiezen tussen een rechte rug en een ronde rug. Het een is niet beter dan het andere, het is louter een kwestie van smaak voor welke uitvoering je kiest.

Wil je zeker weten dat je boek opvalt als het zij aan zij in een boekenkast staat? Dan kunnen we nadenken over een beeldelement dat de aandacht trekt. Gaat je boek over de natuur in de tuin? Dan zouden we een vlinder op de rug kunnen toevoegen. Gaat je boek over coaching? Misschien past er een sofa op de rug. Heb je ideeën? Laat het ons weten.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2023 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.