De kantjes er vanaf lopen

De kantjes er vanaf lopen

Geschreven door Debbie

 

Wat voor ontwerp je ook maakt, als het gedrukt gaat worden moet je rekening houden met afloop. Wat is afloop en waar dient dit voor?

 

Afloop - ook wel bleed genoemd - is een extra marge rond je ontwerp. Zo heeft de drukker wat speling, het is namelijk ondoenlijk op de millimeter precies te snijden. Je ontwerp moet dus doorlopen tot de rand van de afloop, zodat er geen witte randjes te zien zijn aan de randen van het drukwerk. 

 

Bij paperbacks is drie millimeter afloop de standaard. Ook bij veel ander drukwerk - zoals posters, visitekaartjes en boekenleggers - zal in de aanleverspecificaties te lezen zijn dat rekening gehouden moet worden met drie millimeter afloop. Bij hardcovers is meestal zo’n achttien millimeter nodig, dit omdat de omslag om het karton heen gevouwen moet kunnen worden. 

 

Hiervoor brengen we snij- en aflooptekens aan. Deze kleine streepjes bevinden zich buiten je ontwerp en zorgen ervoor dat de drukker ziet waar hij moet snijden.

 

Ondanks dat de afloop in principe niet te zien is, is het van wezenlijk belang voor je ontwerp. Dus loop gerust de kantjes er vanaf!

 

Heb je een boek geschreven? Wil je de cover van je boek laten vormgeven en het binnenwerk laten opmaken? Dan ben je bij Focus Boekontwerp aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

 

Meer lezen? Check onze blogs op focusboekontwerp.nl/blog

 

#boekontwerp #bookdesign #vormgeving #cover #binnenwer

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2023 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.