Brood op de plank

Brood op de plank

Wanneer ik een binnenwerk heb gemaakt stuur ik deze digitaal naar de auteur ter controle. Zo stuurde ik laatst een pdf naar Robert Vos. Zijn boek Fiftyfifty over meer vrouwen aan de top is recent verschenen bij Uitgeverij Haystack. Ik las mijn begeleidende mail nog eens terug en ik zag dat ik best wat jargon gebruik. Ik zie dan direct voor me hoe Robert – als in een cartoon – met grote vraagtekens boven zijn hoofd achter zijn laptop zit. Want hoe moet hij in hemelsnaam weten wat broodtekst is?

 

Van alle soorten tekst worden brood (en broodmetwit) door mij het meest gebruikt. Heb jij enig idee wat dit voor teksten zijn? Hint: het is niet eetbaar, maar indien goed geschreven tóch niet te versmaden :)

 

Laten we beginnen met de herkomst van de term broodtekst. Men heeft sterke vermoedens dat dit voortkomt uit het feit dat vroeger het drukken van de kleinere lettertypen het grootste deel van het werk was en voor de drukker dus de meeste inkomsten genereerde: het dagelijks brood.

 

Maar wat is het precies? De broodtekst is de lopende tekst van een boek of van een artikel in een krant of tijdschrift. Dit is dus exclusief elementen als titels, tussenkoppen, kaders en streamers (een streamer is bijvoorbeeld een citaat of een belangrijk deel uit de tekst dat herhaald wordt in een opvallende opmaak). 

 

Een ander belangrijk onderdeel is de witregel. Wanneer om inhoudelijke redenen een duidelijke scheiding aangebracht moet worden, begint de nieuwe alinea mét een witregel: vandaar dat wij dit broodmetwit noemen. Maar doorgaans volgt een nieuwe alinea dus zónder witregel op de vorige alinea (dat is dus brood).

 

Het is je misschien al opgevallen dat in deze blog alle alinea’s met een witregel beginnen. Dat komt doordat dit in blogs – en op internet in het algemeen – gangbaar is. Maar in boeken leest het prettiger als de alinea’s tegen elkaar aan staan, dat zorgt voor een rustige bladspiegel en verhoogt de leesbaarheid.

 

Al dat praten over brood, ik krijg er honger van. Ik ren zo vlug naar Coffeelab Den Bosch om een plak bananenbrood te bestellen, daar is ie het allerlekkerst! Cappuccinootje erbij en mijn dag kan niet meer stuk. Volgende keer verander ik de naam broodmetwit stiekem in bananenbrood, dat ziet toch niemand :)

 

Heb je een boek geschreven? Wil je de cover van je boek laten vormgeven en het binnenwerk laten opmaken? Dan ben je bij Focus Boekontwerp aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

 

#boekontwerp #bookdesign #vormgeving #cover #binnenwerk

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2023 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.