Breng je lezer in de stemming met het juiste font

Breng je lezer in de stemming met het juiste font

Geschreven door Jessica

 

Met het font dat je kiest zet je een bepaalde sfeer neer. Met het ene font wordt je tekst serieus, met het andere luchtig. In de jungle van fonts die op je computer en online kunt vinden, is het soms moeilijk om een keuze te maken. Dit zijn de populairste soorten fonts, en de sfeer die ze uitstralen. 

 

Serif

Letters die een klein sierlijk voetje hebben, noemen we serif fonts. Het is een klassieke vorm van letters die teruggaat tot in de zeventiende eeuw. Vandaag de dag is het nog steeds een populair fontsoort. De schreef zorgt voor een vloeiende overloop van letters in woorden, wat grote stukken tekst prettig leesbaar maakt. Wanneer je een nieuw document maakt in Word of in InDesign is dit het soort letter dat standaard staat ingesteld. 

De schreefletter (het sierlijke uiteinde noemen we een schreef) straalt autoriteit en traditie uit. Het is een favoriete lettertypestijl die veel gebruikt wordt in boeken. Bekende schreefletters zijn Garamond, Georgia en Times. 

 

Sans Serif

De naam zegt het al, dit zijn de letters zonder schreef. De eerste schreefloze fonts verschenen vooral als koppen voor advertenties en posters in het begin van de negentiende eeuw. Al snel werden de schreefloze fonts steeds populairder door hun moderne en strakke uitstraling. 

Schreefloze letters hebben een toegankelijke en vriendelijke lettertypestijl. Het is een goede keuze voor lange online teksten maar deze stijl kan zeker ook in boeken worden gebruikt. Populaire voorbeelden zijn Arial, Helvetica en Avenir. 

 

Script

Scriptletters zien eruit als klassieke handgeschreven letters. Ze hebben een elegante uitstraling maar ze kunnen een verschillende sfeer oproepen. 

Zo zijn er scriptfonts die een wat meer formeel uiterlijk hebben, zoals Snell Roundhand. Andere scriptfonts kunnen weer veel toegankelijker zijn, zoals bijvoorbeeld Lobster. Dit soort fonts is niet geschikt voor platte tekst in boeken maar kan heel mooi zijn voor kopteksten en logo’s. 

 

Slab Serif

Mijn favoriet in dit lijstje! Deze fonts lijken op de serif fonts maar de schreven zijn hoekiger en de letters zijn wat rechter. Ze ogen ook traditioneel maar ik vind ze wat stoerder en origineler. 

Slab serif fonts zijn er in vele soorten en maten en kunnen elk een andere sfeer neerzetten. Zo is Clarendon wat meer retro en Roboto Slab weer veel moderner. Sommige slab serif fonts zijn goed te gebruiken voor grote stukken tekst, zoals Adelle. 

 

Denk dus goed na over welk font je wilt gebruiken voor je volgende publicatie. Kies niet zomaar het standaard font want er is zoveel keuze. Kies iets dat bij jouw tekst past en de juiste sfeer neerzet. Dus niet Comic Sans als font voor een managementboek, terwijl dat font weer wel geschikt kan zijn voor een flyer over luizenpluizen op een lagere school. 

 

Heb je een boek geschreven? Wil je de cover van je boek laten vormgeven en het binnenwerk laten opmaken? Dan ben je bij Focus Boekontwerp aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

 

Meer lezen? Check onze blogs op focusboekontwerp.nl/blog

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2023 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.