Alle gekheid op een stockje

Alle gekheid op een stockje

Geschreven door Debbie

 

Als vormgever ben je – graag of niet – úren zoet met het wereldwijde web afstruinen op zoek naar rechtenvrije afbeeldingen voor je blog, nieuwsbrief of infographic. Het is vaak een hele zoektocht om precies dát beeld te vinden dat je zoekt. En dan gaat er vaak nog een creatieve slag overheen om het helemaal naar je zin te maken. 

Wij gebruiken stockwebsites vrijwel dagelijks en ik heb een aantal betaalde én gratis opties voor je op een rijtje gezet.

 

1. Shutterstock (betaald)

Shutterstock is een van de populairste stockwebsites ter wereld. De zoekopties zijn zeer uitgebreid, er zijn allerlei filters toe te passen en zoeken kun je zowel in het Engels als in het Nederlands. Je kunt zelfs een bestand uploaden en zo gelijkende afbeeldingen vinden. Betalen doe je per losse afbeelding of via een abonnement. Je kunt zelfs ‘collecties’ maken. Je slaat per project je favoriete zoekresultaten op voor je besluit welke afbeelding je gaat downloaden.

 

2. iStockPhoto (betaald)

De grote tegenhanger van Shutterstock. Je kunt creditpacks aanschaffen om illustraties te kunnen kopen of een beeldabonnement, dan betaal je een vast bedrag waarvoor je een x-aantal beelden per maand kunt downloaden. Je hebt hier al voor een eurootje of negen een fatsoenlijke foto. 

 

3. Unsplash (gratis)

Op Unsplash vind je uitsluitend foto’s. Het zijn voornamelijk amateurfotografen die hier hun kiekjes tentoonspreiden. Desondanks is de gemiddelde kwaliteit van de foto’s best aardig. Een nadeel is dat je niet twee zoektermen met elkaar kunt combineren. En zoeken kan alleen in het Engels.

 

4. Pexels (gratis)

Op Pexels vind je alleen foto- en videomateriaal. Je kunt je zoekresultaten filteren op kleur en op staand of liggend formaat. Zoeken kan ook in het Nederlands.

 

5. Nationale beeldbank (betaald)

Veel foto’s van Amerikaanse stockfotowebsites zijn heel gladjes. Gelukkig is er een Nederlands alternatief van de Nationale beeldbank. Hier vind je typische Nederlandse foto’s van échte mensen, gemaakt door (semi)professionele fotografen. Je betaalt hier per foto, vanaf ongeveer tien euro.

 

6. Freepik (gratis)

Ik gebruik Freepik met name voor iconen, die over het algemeen goed zijn van kwaliteit. Voor het downloaden van losse iconen word je vaak doorgestuurd naar Flaticon. Hier vind je ook icon sets, dat is fijn als je meerdere iconen voor een project gaat gebruiken. Op deze manier passen ze altijd mooi bij elkaar omdat ze in dezelfde stijl zijn. 

 

7. The Noun project (gratis)

Deze site gebruik ik zelf niet vaak, maar is wel handig. The Noun project is gespecialiseerd in iconen. Je moet wel eerst een account aanmaken, maar vervolgens kun je de iconen gratis downloaden. Zoeken gaat in het Engels.

 

Extra tip: maak je eigen foto’s! Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone waarmee je best aardige foto’s kunt maken – zeker voor sociale media. Het gebruik van een stockfoto is niet exclusief voor jou; iedereen die betaalt kan de foto gebruiken. Des te meer reden om zelf je foto’s te maken. Moet het een tikje professioneler? Die vriendin die een fotocursus heeft gedaan of je handige achterneef kan wellicht een aantal foto’s voor je schieten?

 

Laatste noot, maar niet geheel onbelangrijk: let bij gratis stock wel op het auteursrecht. Soms is het verplicht de naam van de maker te vermelden, soms is het alleen gewenst. Dus: zoekt en gij zult vinden!

 

Heb je een boek geschreven? Wil je de cover van je boek laten vormgeven en het binnenwerk laten opmaken? Dan ben je bij Focus Boekontwerp aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2024 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.