5 tips voor een goede designbriefing

5 tips voor een goede designbriefing

Geschreven door Jessica

 

Als je naar de bakker gaat en je bestelt een halfje volkoren, dan weet jij precies wat je wilt en de bakker weet precies wat hij moet gaan bakken. Werkte het ook maar zo makkelijk als je een boekomslag nodig hebt. Nu weet je niet precies wat je wilt, en de vormgever weet nog niet precies wat hij moet vormgeven. Gelukkig is er een manier om toch tot een goed resultaat te komen: stel een duidelijke designbriefing op. 

 

Door het opstellen van een briefing verplicht je jezelf om bepaalde keuzes te maken en om vast na te denken over zaken die jij belangrijk vindt voor de vormgeving van je boek. De volgende tips kun je meenemen in je briefing. 

 

Vertel waar je boek over gaat

 

In een ideale wereld zou de vormgever jouw manuscript van A tot Z lezen. Vanwege tijd en geld is dit een onbegonnen werk. Gelukkig is er wel de flaptekst en een gesprek met de redacteur van je boek waar de vormgever veel informatie uit kan halen. Daarnaast is het verstandig om de essentie van je boek zo goed mogelijk samen te vatten in enkele trefwoorden. En misschien is er een mooi citaat of anekdote die kan dienen als basis voor de cover. 

 

Leg uit wat je doelgroep is

 

Voor wie schrijf jij je boek? Dat heb je al bepaald tijdens het schrijven van je manuscript. Voor het vormgeven van een omslag is dit net zo belangrijk. Weten wie je doelgroep is zorgt voor een beter ontwerp, een beter eindresultaat en dus een betere verkoop van je boek. 

 

Maak een moodboard op Pinterest

 

Je hoofd zit misschien al vol met ideeën hoe jouw boek eruit zou kunnen zien. Je vormgever weet natuurlijk niet wat die ideeën zijn. Het maken van een Pinterestmoodboard is een fijne manier om duidelijk te maken wat jouw smaak is en waar je van houdt. 

Het ligt voor de hand om het moodboard te vullen met boekomslagen maar het is ook erg nuttig om het te vullen met andere beelden die je mooi vindt. Bijvoorbeeld met illustraties waar je blij van wordt, lettertypes die je mooi vindt, en ook bepaalde kleurcombinaties die je aanspreken. Een goed gevuld Pinterestbord geeft een vormgever een mooi kijkje in jouw hoofd en kan hem of haar inspireren bij het vormgeven van de cover van jouw boek. 

 

Maak afspraken over je budget en planning 

 

Het vormgeven van een boekcover kan veel tijd kosten. Soms moet een vormgever heel abstracte begrippen verbeelden, zoals leiderschap of organisatie. Ook is het lastig om een originele cover te bedenken bij onderwerpen die al heel vaak zijn verbeeld. Vormgeven kost tijd, maar je wilt voorkomen dat de vormgever meer tijd steekt in het project dan jij je kunt veroorloven. Maak daarom duidelijk afspraken over je budget en over je planning.

 

Laat van je horen

 

Communiceer op tijd en regelmatig met je vormgever. Het begint met het schrijven van een duidelijke briefing voor de vormgever. Houd vervolgens contact, geef feedback op de concepten, deel je ideeën en zeg altijd wat je bedoelt. En vertrouw op de vormgever. Deze is bekend met de beeldtaal van boeken en heeft de expertise in huis om een goed ontwerp te maken. De vormgever geeft vorm, de schrijver schrijft. Zo ben je verzekerd van een goed eindresultaat. 

 

Heb je een boek geschreven? Wil je de cover van je boek laten vormgeven en het binnenwerk laten opmaken? Dan ben je bij Focus Boekontwerp aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

 

Meer lezen? Check onze blogs op focusboekontwerp.nl/blog

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0418-769 024 | Ruiterstraat 10, 5301 ED Zaltbommel
Copyright © 2023 Focus Boekontwerp. Alle rechten voorbehouden.