Als het goed is, is dit een dingetje dat jou als lezer nog nooit echt is opgevallen. Als het opvalt, is het namelijk foute boel: de spatiëring in een boek.
Ben jij ook wel eens op zoek naar mooie kleurcombinaties voor je website, sociale media of drukwerk? Dan heb ik een goede tip voor je: coolors.co!
Van alle soorten tekst worden brood (en broodmetwit) door mij het meest gebruikt. Heb jij enig idee wat dit voor teksten zijn? Hint: het is niet eetbaar, maar indien goed geschreven tóch niet te versmaden :)
Wat voor ontwerp je ook maakt, als het gedrukt gaat worden moet je rekening houden met afloop. Wat is afloop en waar dient dit voor?
Vroeger ging je op vakantie met een halve koffer vol boeken. Tegenwoordig heb ik een e-reader en neem ik gemakkelijk ‘stapels’ boeken mee. Sommige mensen blijven zweren bij fysieke boeken en daar is wat voor te zeggen. Thuis lees ik zowel e-books als papieren boeken. Maar op vakantie gaat steevast de e-reader mee, ideaal!
Met het font dat je kiest zet je een bepaalde sfeer neer. Met het ene font wordt je tekst serieus, met het andere luchtig. In de jungle van fonts die op je computer en online kunt vinden, is het soms moeilijk om een keuze te maken. Dit zijn de populairste soorten fonts, en de sfeer die ze uitstralen.
Kom jij er ook wel eens aan het eind van je werkdag achter dat je praktisch geen stap gezet hebt? Alleen het loopje naar het toilet en die twee keer naar de keuken om een kop thee te zetten, that’s it.
Als je naar de bakker gaat en je bestelt een halfje volkoren, dan weet jij precies wat je wilt en de bakker weet precies wat hij moet gaan bakken. Werkte het ook maar zo makkelijk als je een boekomslag nodig hebt.
Vandaag gaat mijn blog over het chapeau. Het chapeau wordt vaak niet bewust opgemerkt (of we lezen er zelfs overheen) omdat de hoofdstukkop de show steelt. De hoofdstukkop is de schreeuwerige diva, het chapeau haar nederige knecht.
Een van de taken op mijn werk is het op orde houden van de boekenkasten. Een simpel karweitje zou je zeggen. Maar vergis je niet.
Sneltoetsen maken je leven een stuk aangenamer en verhogen je workflow. Je gebruikt zelf vast al wel sneltoetsen om te knippen (cmd+x), kopiëren (cmd+c) en te plakken (cmd+v). Maar veel verder dan dat komen de meesten niet, terwijl er nog wel enkele superhandige toetscombinaties zijn die je vanaf vandaag nooit meer zult vergeten.
Om een goede eerste indruk te maken op potentiële lezers verzinnen we een sterke titel en steken we veel tijd in het vinden van de juiste beeldspraak en ontwerp voor de cover
Als vormgever ontvang ik regelmatig foto’s van auteurs om op de backcover van hun boek te plaatsen.
Een gemiddeld managementboek bestaat voor het grootste gedeelte uit tekst. Dat van jou waarschijnlijk ook.
Als auteurs bij ons aankloppen om het binnenwerk van hun boek te laten opmaken, sturen ze ons vol trots hun manuscript. Vaak vol toeters en bellen.
Als vormgever ben je – graag of niet – úren zoet met het wereldwijde web afstruinen op zoek naar rechtenvrije afbeeldingen voor je blog, nieuwsbrief of infographic.
Inspiratie vind je op iedere straathoek, als je je ogen er maar voor opent. Een mooi uithangbord bij een designwinkel, het logo van de pop-upstore, mooie typografie op de gevel van een monumentaal pand, het is echt overal. Zelfs bij de kapper.
Foto's, logo’s, emoji’s: elke dag verwerkt ons brein duizenden indrukken uit plaatjes. Dat lijkt veel werk, maar ons brein vindt plaatjes veel makkelijker dan tekst.
Bij het magische moment dat het boek, waar je maanden op hebt zitten zwoegen, naar de drukker gaat, heb je vast wel een beeld.
De een zegt kûver, de ander kôver (of zelfs koffer). Of als iemand het heel sjiek wil zeggen, zegt ie het op z’n Engels: kavver. Maar wat is nou de officiële manier om dit woord – wat wij hier op de werkvloer dagelijks meermaals in de mond nemen – uit te spreken? Ik ging op onderzoek uit.
Dat doe ik tenminste wanneer ik in de boekenwinkel ben. En ik ben vast niet de enige. De kaft zegt veel over een boek.
Op zo’n beetje elk product dat je in een winkel kunt kopen vind je er een: een EAN-code, beter bekend als de streepjescode.
Pardonnez-moi! Nee, ik scheld niemand uit, dat zou ik niet durven. Hoerenjong is een alledaagse term in het boekenvak.
De rug van het boek is het stiefkindje in de grafische wereld. Zonde, want er wordt meer naar gekeken dan je denkt.
De meeste lezers zijn zich niet bewust van het font waarin een boek is vormgegeven. Toch bepaalt een font mede het karakter van een boek.
Welk soort papier kun je gebruiken als je een boek publiceert? Er zitten grote verschillen tussen papier, maar uiteindelijk hoeft de keuze niet moeilijk te zijn.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief